Kuo skiriasi portretų ir kraštovaizdžio fotografavimas?

Peizažo ir portreto fotografija priklauso nuo to, į kurią pusę – horizontalią ar vertikalią – orientuota nuotrauka. Jei norite pakeisti kraštovaizdžio ir portreto orientaciją, tai padaryti labai paprasta – tiesiog pasukite fotoaparatą 90 laipsnių kampu į dešinę arba į kairę.

Žmonės

Peizažo ir portreto fotografija priklauso nuo to, į kurią pusę – horizontalią ar vertikalią – orientuota nuotrauka. Jei norite pakeisti kraštovaizdžio ir portreto orientaciją, tai padaryti labai paprasta – tiesiog pasukite fotoaparatą 90 laipsnių kampu į dešinę arba į kairę.

Tačiau reikalai tampa sudėtingesni, kai reikia nuspręsti, kokią orientaciją naudoti. Skirtumo tarp portreto ir kraštovaizdžio žinojimas yra raktas į puikių nuotraukų darymą, todėl verta jį teisingai suprasti.

Štai ką reikia žinoti.

Portreto ir kraštovaizdžio orientacija

Fotografijoje portretas ir peizažas gali reikšti tiek fotografijos žanrą, tiek nuotraukos orientaciją, todėl pradėkime nuo terminologijos supratimo.

Kas yra portreto orientacija?

Kai nuotrauka yra aukštesnė nei plati, laikoma, kad ji yra portretinės orientacijos. Ji dažniausiai naudojama portretinėms žmonių nuotraukoms fotografuoti, todėl turi tokį patį pavadinimą.

Jūsų telefono ekranas yra portretinės orientacijos, o kai fotografuojate naudodami integruotą kamerą, pagal numatytuosius nustatymus nuotrauka bus portretinė. Tačiau ne visi ekranai turi vertikalią ekrano orientaciją ir didžiąją istorijos dalį fotoaparatai pagal nutylėjimą vaizdus fiksavo ne portretiniu, o kraštovaizdžio režimu.

Jei norite padaryti portretinę nuotrauką naudodami „nukreipk ir fotografuok”, DSLR arba juostinį fotoaparatą, turėsite pasukti fotoaparatą 90 laipsnių kampu į dešinę arba į kairę.

Jei dar neturite trikojo, vertėtų įsigyti trikojį, nes jie yra vienas svarbiausių fotografų priedų, be to, puikiai tinka kraštovaizdžio ir portreto nuotraukoms komponuoti.

Kas yra kraštovaizdžio orientacija?

Kai nuotrauka yra platesnė nei aukštesnė, laikoma, kad ji yra kraštovaizdžio orientacijos. Ji ypač puikiai tinka natūraliems kraštovaizdžiams – iš čia ir pavadinimas – fiksuoti, nes kadre yra daug vietos, kad tilptų objektai, išsiplečiantys už horizonto.

Pagal nutylėjimą skaitmeniniai fotoaparatai ir juostiniai fotoaparatai yra sukurti fotografuoti kraštovaizdžio režimu. Taigi, norėdami fotografuoti portretiniu režimu, turite pasukti fotoaparatą 90 laipsnių kampu į kairę arba į dešinę. Norėdami užfiksuoti kraštovaizdžio nuotrauką telefonu, taip pat turite pasukti jį 90 laipsnių kampu į kairę arba į dešinę.

Kaip pasirinkti kraštovaizdžio ir portreto režimą

Visas nuotraukas galima fotografuoti arba kraštovaizdžio, arba portreto režimu, ir nėra jokios orientacijos, kuri iš prigimties būtų geresnė už kitą. Tačiau tinkamos orientacijos pasirinkimas gali padėti sukurti gerai sukomponuotą nuotrauką ir išryškinti vaizdą.

Jei esate fotografijos naujokas arba norite daugiau sužinoti apie šią mediją, verta prisiminti keletą gairių.

Nuotraukų įkėlimas į internetą

Pirmasis žingsnis renkantis tarp kraštovaizdžio ir portreto yra žinoti, kur bus skelbiama jūsų nuotrauka. Jei ji skirta internetui, yra keletas apribojimų, kurie padės jums apsispręsti.


Dalijimosi nuotraukomis programėlė, pavyzdžiui, „Instagram”, yra pritaikyta begaliniam slinkimui telefone, todėl kai kurios nuotraukos tokiu formatu atrodo geriau nei kitos. Kaip minėjome anksčiau, telefonas turi portretinį ekraną, todėl natūraliai geriausiai ekrane atrodo nuotraukos, padarytos portretiniu, o ne horizontaliuoju režimu.

„Instagram” tinkle pasitaiko kraštovaizdžio nuotraukų, tačiau jos dažnai atrodo mažos, o detales sunku įžiūrėti. Kraštovaizdžio nuotrauka gali būti įspūdingesnė, jei ją peržiūrėsite nešiojamajame kompiuteryje arba kompiuteryje, nes kompiuterių ekranai yra stačiakampiai.

Nešiojamasis kompiuteris ant stalo, kuriame rodoma svetainė, kurios pradžios puslapyje naudojama kraštovaizdžio nuotrauka
Kraštovaizdžio nuotraukos puikiai tinka užpildyti didelę ekrano erdvę, todėl daugelyje svetainių jos naudojamos akį traukiančiam turiniui.

Jei jau žinote, kad jūsų nuotrauka bus patalpinta internete, tuomet pasirinkti portreto ir kraštovaizdžio nuotrauką bus daug paprasčiau, atsižvelgiant į platformą, kurioje ją publikuosite.

Objekto talpinimas į kadrą

Kartais nuotraukos objektas nulemia, kokią orientaciją reikia naudoti, atsižvelgiant į tai, kiek objekto galima sutalpinti į kadrą.

Geras pavyzdys – žmogaus fotografavimas. Visais atvejais žmonės būna aukštesni nei platūs ir paprastai pozuoja vertikalioje padėtyje, nesvarbu, ar jie stovi, ar sėdi, ar juda. Natūralu, kad tik portretinėse nuotraukose į kadrą galima įamžinti visą žmogaus kūną arba bent jau didelę jo dalį.

Palyginkite tai su tuo, jei nufotografuotumėte žmogų kraštovaizdyje. Daug informacijos bus iškirpta virš ir po objektu, todėl nuotrauka atrodys daug labiau suspausta ir joje nebus daug informacijos apie objektą.

Kai kalbama apie kraštovaizdžio fotografiją, apsvarstykite galimybę ją naudoti, kai reikia sutalpinti didžiules scenas, besitęsiančias per visą horizontą. Pavyzdžiui, miesto panorama atrodys įspūdingai, kai bus fotografuojama kraštovaizdžiu.